facebook

GOLONKA- Co kryje się pod nazwą golonka?

 

 

                                                                 

 

Golonka to przednia lub tylną część tuszy trzody chlewnej z kością lub bez, z której otrzymujemy przepyszną

potrawę o tej samej nazwie. Przeciętna golonka waży 0,25-0,40kg

Potrawa ta jest głównie przysmakiem mężczyzn ale wśród kobiet również cieszy się  nie małym powodzeniem.

Z czym podawać?

Golonka najlepiej smakuje z kuflem piwa i kapustą zasmażaną. Można ją także podawać z warzywami konserwowymi, ogórkiem kiszonym, chrzanem, musztardą. A także ziemniakami lub po prostu z pieczywem. W naszej Restauracji mogą Państwo spróbować golonki pieczonej w piwie którą serwujemy tradycyjnie z chrzanem, musztardą, ogórkiem kiszonym, oraz pieczywem. Lub kapustą zasmażaną i ziemniakami.

Do golonki oczywiście serwujemy piwo do wyboru cztery rodzaje lanego piwa: tyskie, książance ciemnie i czerwone oraz czeski Pilsner Urguell  serwowany na 3 czeskie sposoby: Hladinka, Mliko Cochtan. Co kryje się pod tymi nazwami? Zapraszamy do Piwnicy Pod Złotą Pipą.

aktualności

menu restauracji

zobacz galerie