facebook

Grzyby w polskiej kuchni

 

Grzyby – doskonały dodatek kuchni polskiej

 

Niewątpliwym symbolem kuchni polskiej są grzyby. Są jednym z pierwszych surowców wykorzystywanych w kuchni staropolskiej. Od setek lat nieodłącznym elementem wyposażenia spiżarni były wianki suszonych grzybów. Suszone, świeże, marynowane - stanowią aromatyczny dodatek lub podstawę wielu dań. Dodają potrawom niezwykłego aromatu i wykwintnego charakteru. Polska jako grzybowe zagłębie wplotła do swej kuchni rozmaite gatunki grzybów, na bazie których przyrządzane są przystawki, dania główne, aromatyczne sosy i farsze. Już kilka grzybów dodanych do pieczeni, dziczyzny, bigosu, drobiu, ryb oraz zup uatrakcyjniało walory smakowe i odżywcze dania.

 

Restauracja Pod Złotą Pipą to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Jeśli interesuje Cię niepowtarzalna atmosfera i doskonałe jedzenie, którymi powinna cechować się dobra restauracja Kraków jako miasto z bogatymi tradycjami historycznymi i kulinarnymi, zaprasza w swe progi. Taki właśnie jest nasz pub Pod Złotą Pipą, którego menu inspirowane jest tym, co najlepsze w kuchni staropolskiej i galicyjskiej. Nie mogło zatem zabraknąć grzybów, które wkomponowane są w kilka wyśmienitych dań.

 

Gęsty, esencjonalny krem grzybowy to doskonała propozycja zupy, która nasyci apetyt, dostarczając jednocześnie niezapomnianych wrażeń smakowych. Jako danie główne proponowana jest polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo – grzybowym podana z czeskim knedlem i kapustą czerwoną. Rozpływające się w ustach mięso i kremowy, aromatyczny sos grzybowy już od pierwszego kęsa zdobędą podniebienie nawet najbardziej wymagających gości. Klasyczną propozycją są pierogi z kapustą i grzybami, okraszone smażoną na maśle cebulką.

 

Bez względu no to, czy jesteś mieszkańcem Krakowa czy turystą, dzięki kulinarnej uczcie w Restauracji Pod Złotą Pipą przekonasz się, jak dobre jedzenie Kraków oferuje. 

aktualności

menu restauracji

zobacz galerie