facebook

Kaczka – wykwintny symbol kuchni polskiej

Kaczka z sosem cherry

kaczka z sosem cherry

 

Jednym z najsmaczniejszych, a zarazem najbardziej kojarzonych z kuchnią staropolską mięs jest kaczka. Szlachetniejsza niż drób, mimo pieczenia zachowująca kruchość i soczystość – kaczka to wykwintne danie, które spożywane jest coraz częściej, nie tylko przy specjalnej okazji. Doskonałą kaczkę serwują lokale specjalizujące się w kuchni polskiej; dla każdego, kogo interesuje osadzona w tradycji galicyjskiej restauracja Kraków jest obowiązkowym miejscem na mapie kulinarnych doznań.

 

Tym, co wyróżnia kaczkę od mięsa kurczaka czy indyka, jest odmienna faktura mięsa, bogatszy smak i niezwykłe wartości odżywcze. Kacza to bogate źródło białka, potasu, fosforu, żelaza i witamin. Z racji większej zawartości tłuszczu, dania z kaczki są bardziej kaloryczne, jednak niezapomniane walory smakowe wynagradzają kaloryczność dania.

 

Kaczka jest mięsem dającym w kuchni wiele możliwości. Zarówno smażone, pieczone jak i gotowane jest źródłem niezapomnianych aromatów i wyrafinowanego smaku, zaś jego przygotowanie – mimo obiegowej opinii – nie jest bardzo czasochłonne czy wymagające wybitnych umiejętności kulinarnych. Sekretem doskonałego smaku kaczki jest obfite użycie przypraw oraz odpowiedni czas obróbki cieplnej. Przyrządzanie kaczki wymaga uważnego obserwowania mięsa – zbyt krótkie lub zbyt długie pieczenie odbiera kaczce soczystość. Stałe kontrolowanie temperatury i podlewanie mięsa sosem zaowocuje prawdziwą ucztą kulinarną.

 

Kuchnia małopolska na przestrzeni wieków kształtowana była wpływami  Galicji, zauważalne są zatem akcenty kuchni austriackiej, czeskiej, węgierskiej czy niemieckiej. Kraków jako serce małopolski, do dziś czerpie z tego kulinarnego dziedzictwa, a kaczka to sztandarowe danie serwowane w tym pięknym, zabytkowym mieście.

 

Kaczkę przyrządzona zgodnie ze staropolskimi recepturami można zjeść w nielicznych restauracjach. Jeśli chodzi o hołdujące tradycyjnej kuchni Małopolski najlepsze restauracje Kraków poszczycić może się miejscem o wieloletniej tradycji. Nasza Restauracja Pod Złotą Pipą to zabytkowe piwnice przesycone aromatem doskonałej kuchni i niepowtarzalną atmosferą. Naszym gościom oferujemy zaskakujące połączenie wyrafinowanego smaku. Kaczka z sosem cherry podana z ziemniakami opiekanymi i czerwoną kapustą z wiśnią to idealna kompozycja wizualna i smakowa. Nie bez powodu tłumy gości z kraju i zagranicy przybywają w nasze progi, by przekonać się, jak dobre jedzenie Kraków oferuje.

 

aktualności

menu restauracji

zobacz galerie