Restauracja Pod Złotą Pipą słynie z doskonałego menu, które oparte jest na najlepszych tradycjach kuchni staropolskiej i galicyjskiej. Te typowo polskie smaki tworzą doświadczeni kucharze, którzy potrafią z doskonale znanego dania wyczarować jego wyrafinowaną wariację. Oparte na najlepszych jakościowo i świeżych produktach, proponowane w menu potrawy odznaczają się wspaniałym smakiem i aromatem.
Dobre jedzenie w Krakowie jest poszukiwane nie tylko przez turystów, ale i mieszkańców miasta. Jedni i drudzy pragną wysokiej jakości za rozsądną cenę, co z kolei potrafią zapewnić tylko najlepsze restauracje. Kraków ma bogatą tradycję kulinarną i dlatego tak ważne jest zachowanie wysokich standardów serwowanych posiłków. Pod Złotą Pipą przywiązuje się do tego szczególną wagę i dodatkowo dba o zadowolenie klientów pod kątem cen. Dlatego też między innymi stworzono oddzielne menu dla gości indywidualnych oraz grup zorganizowanych.
Menu indywidualne zawiera bogaty wybór dań głównych, wśród których królują uwielbiane w kuchni polskiej mięsiwa, w tym polędwica wołowa i wieprzowa, golonka i schab. W karcie nie brakuje także drobiu i ryb, a także pierogów z różnymi farszami oraz tradycyjnej polskiej kiełbasy. W charakterze zimnych przystawek podawane są oczywiście wspaniałe polskie pasztety i wędliny oraz różnorodne sałatki, zaś wśród zup można znaleźć rosół cesarski czy góralską kwaśnicę. Hitem restauracji są domowe ciasta serwowane na deser oraz przepyszne lody.
Menu turystyczne składa się z praktycznych zestawów obiadowych, przeznaczonych dla grup, składających się z minimum dziesięciu osób. Można wybrać jeden z 7 zestawów kuchni polskiej i staropolskiej lub jeden z 2 zestawów, składających się z dań typowo krakowskich, takich jak kwaśnica, pieczeń krakowska czy żurek. Gotowe zestawy ułatwiają zorganizowanie posiłku dla grup turystycznych, które mogą mieć nawet 60 uczestników. Lokalizacja restauracji Pod Złotą Pipą sprawia, że oferta ta jest bardzo chętnie wykorzystywana przez turystów z Polski i zagranicy.
Ponieważ nie samym chlebem człowiek żyje, restauracja oferuje także bardzo bogatą kartę alkoholi oraz napojów bezalkoholowych. Szczególną popularnością cieszą się drinki autorskie, które można wypić tylko i wyłącznie Pod Złotą Pipą. Kuszą one nie tylko niepowtarzalną kompozycją i smakiem, ale także swoimi nazwami: Złota Pipa, Zemsta Barmana, Zimowy Szejk i Mój Pierwszy Raz. Podczas chłodniejszych miesięcy gościom smakują także: rozgrzewająca mieszanka o wdzięcznej nazwie Gorąca Sisi oraz krupnik i oczywiście grzaniec galicyjski. Oprócz tego jest cała lista przeróżnych koktajli do wyboru oraz najlepszych wódek, win i piw.
Największą furorę wśród gości lokalu robią jednak Szachy Alkoholowe, w których pionki zastąpione są kieliszkami wypełnionymi różnymi gatunkami alkoholi. Najciekawsze są szachy, które umożliwiają podczas jednej partyjki spróbowanie tradycyjnych polskich alkoholi m.in. krupniku, dzięgielówki, żubrówki czy wiśniówki. Nietrudno się domyślić, że taka partia szachów nie tylko rozgrzewa emocje dużo bardziej niż wersja tradycyjna tej szlachetnej gry, ale także potrafi pochłonąć graczy na długie godziny. Dla tych, co nie czują się zbyt dobrze w szachach, przygotowano Alkoholowe Warcaby.
Na koniec należy wspomnieć, że w przypadku imprez okolicznościowych, menu ustalane jest za każdym razem indywidualnie.