Kraków to miasto pełne historii, kultury i unikatowych smaków. Jeśli szukasz ciekawej restauracji mieszczącej się w samym sercu tego niezwykłego miasta, zachęcamy do odwiedzenia Piwnicy pod Złotą Pipą działającej w Krakowie od 1997 roku. To miejsce, które zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych potraw serwowanych w nowoczesnym wydaniu, jak i turystów szukających krakowskich restauracji, w których panuje wyjątkowy, zabytkowy klimat.
Piwnica pod Złotą Pipą w Krakowie — miejsce z wyjątkową historią
Restauracja mieści się w piwnicy zabytkowej kamienicy zlokalizowanej przy ulicy Floriańskiej 30 w Krakowie. Lokal działa tutaj nieprzerwanie od 1997 roku. Na gości czekają dwie przestronne sale, których aranżacje nawiązują do okresu panowania cesarza Franciszka Józefa I, który w XIX wieku odwiedził Kraków, dopytując o istnienie słynnego w tamtych czasach lokalu na Floriańskiej. Z tym niezwykle klimatycznym miejscem wiąże się jeszcze wiele innych ciekawych historii i legend, np. związanych ze smokiem wawelskim, o których można przeczytać na stronie restauracji.
Piwnica pod Złotą Pipą to naszym zdaniem najciekawsza restauracja w Krakowie, gdzie można poczuć niezwykły klimat dawnych czasów. Goście mogą tutaj spędzić miło czas, grając w szachy i warcaby, delektując się wyśmienitymi potrawami i tradycyjnymi trunkami. A wszystko przy muzyce granej na żywo. Zapewniamy, że pobyt w krakowskiej restauracji będzie dla Was niezapomnianym doświadczeniem.
Odkryj tradycyjne polskie smaki w krakowskiej restauracji
Na gości Piwnicy pod Złotą Pipą czeka wyśmienite menu, które jest ukłonem w stronę polskich tradycji kulinarnych. Wszystkie potrawy są przyrządzane a bieżąco z wykorzystaniem świeżych, aromatycznych składników pochodzących od zaprzyjaźnionych lokalnych dostawców. W lokalu można zamówić takie przykładowe dania jak:
- Zupy: kwaśnica, rosół domowy z makaronem, żurek z białą kiełbasą i jajkiem podawany w chlebie,
- Dania główne: golonka duszona w porterze z ziemniakami opiekanymi i ogórkiem kiszonym, schabowy smażony na smalcu z purée ziemniaczanym i zasmażaną kapustą, maczanka po krakowsku z kapustą czerwoną w sosie cebulowo-kminkowym,
- Przystawki: tatar z ligawy z żółtkiem, piklami, cebulą i oliwą szczypiorkową, wątróbka z kaczki z cebulką, jabłkiem i konfiturą z jeżyn, duszona w wiśniówce, grillowany oscypek z żurawiną, podany z grzanką (opcja wegetariańska),
- Pierogi: ruskie, z mięsem lub w opcji mieszanej — smażone na maśle i okraszone cebulką,
- Desery: sernik z bitą śmietaną i sosem czekoladowym, brownie z masą kajmakową i orzechami włoskimi z sosem malinowym.
Tradycyjne dania są przyrządzane przez utalentowanych i doświadczonych kucharzy oraz serwowane w nieco odświeżonej i unowocześnionej wersji. W menu znajdują się także liczne propozycje dla wegetarian oraz dania dla dzieci, m.in. nuggetsy z frytkami i makaron penne w sosie pomidorowym w opcji ze słodkim upominkiem.
Wiele osób odwiedza restaurację również ze względu na możliwość skosztowania wyjątkowych trunków przygotowywanych według oryginalnych miejscowych receptur, m.in. „Złota Pipa” i „Mój Pierwszy Raz”. Goście mogą także spróbować tradycyjnych polskich miodów pitnych, najlepszych polskich i czeskich piw oraz unikatowej polskiej wódki „Dzięgielówki” robionej na korzeniu Arcydzięgla Litworu Leczniczego. W okresie jesienno-zimowym zachęcamy do spróbowania rozgrzewających trunków, takich jak m.in. herbata „z prądem”, czekolada z wiśniówką oraz grzaniec wawelski.