+48 124 219 466

Otwarte: od poniedziałku do niedzieli 12:00 – 0:00

Rosół – król polskich zup

Rosół to bez wątpienia najbardziej popularna zupa w Polsce – bez względu na region geograficzny rosół gości na wszystkich stołach. Ta uniwersalna, ponadczasowa i smaczna zupa była znana już Neandertalczykom, dla których wywar mięsno- warzywny był podstawą diety. Pierwsze spisane receptury rosołu pochodzą z XVII wieku. Jego nazwa bezpośrednio wskazuje na charakter potrawy, bowiem staropolski „rozsól” wskazywał na sposób gotowania zupy- przez długotrwałe podgrzewanie solonego mięsa w wodzie. Sposobem na zachowanie świeżości mięsa było jego obfite solenie, odbywało się to jednak kosztem jego twardnienia i konieczności długiego gotowania.

Technik gotowania jest wiele- tyle, ile gospodyń i kucharzy. Wspólnym mianownikiem jest użycie włoszczyzny i doskonałej jakości mięsa. Stałą regułą jest także gotowanie rosołu bardzo wolno, na minimalnym ogniu. Reszta pozostaje do dowolnej interpretacji- jedni dodają do wywaru opaloną cebulę, u innych rosół zawdzięcza żywą barwę dodatkowi kurkumy. Dla niektórych niedopuszczane jest pływanie piany ze ściętymi białkami mięsa- rosół musi być klarowny. Dla innych te mętne elementy nadają rosołowi wyrazistości i znacznie wzbogacają jego walory odżywcze.

Rosół to niezagęszczona zupa w formie wywaru z warzyw i mięsa. Mięso używane do ugotowania rosołu wybierane jest w oparciu o preferencje smakowe oraz lokalną dostępność mięsa. Rosół może być zatem ugotowany z wykorzystaniem: kury, indyka, kaczki, królika, jagnięciny, cielęciny czy wołowiny. Podawany może być z ziemniakami, makaronem, kaszą jaglaną czy kluskami lanymi, mięsnymi bądź wątrobowymi.

Uniwersalność rosołu wynika ze wspomnianej dowolności w recepturze jego przygotowania, a także z faktu, iż rosół stanowić może bazę do wielu pysznych i pożywnych zup oraz sosów. Z czego jeszcze wynika ogromna popularność rosołu? Esencjonalny smak, który trafia w gusta nawet najbardziej wymagającego podniebienia oraz niezaprzeczalne walory odżywcze stawiają rosół w czołówce zup.

Rosół zawiera szereg minerałów i witamin, kolagenu, kwasów tłuszczowych oraz białka. Rozgrzewa, skraca czas infekcji, łagodzi objawy kataru i kaszlu. Na stałe wpisał się w kanony tradycyjnych metod leczenia przeziębienia oraz wzmocnienia organizmu. Mimo lekkiej formuły na długo zaspokaja apetyt. Ta wybitnie polska zupa może być popijana z kubka lub spożywana z bogatymi dodatkami i w każdej z tych postaci doskonale syci i dodaje energii.

 

Aktualności

Menu restauracji

Zobacz galerie

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie zgodnie z Polityką Prywatności.

';