+48 124 219 466

Otwarte: od poniedziałku do niedzieli 12:00 – 0:00

Golonka – co kryje się pod nazwą golonka?

Golonka to przednia lub tylną część tuszy trzody chlewnej z kością lub bez, z której otrzymujemy przepyszną potrawę o tej samej nazwie. Przeciętna golonka waży 0,25 – 0,40kg.

Potrawa ta jest głównie przysmakiem mężczyzn ale wśród kobiet również cieszy się nie małym powodzeniem.

Z czym podawać?

Golonka najlepiej smakuje z kuflem piwa i kapustą zasmażaną. Można ją także podawać z warzywami konserwowymi, ogórkiem kiszonym, chrzanem, musztardą. A także ziemniakami lub po prostu z pieczywem. W naszej Restauracji mogą Państwo spróbować golonki pieczonej w piwie którą serwujemy tradycyjnie z chrzanem, musztardą, ogórkiem kiszonym, oraz pieczywem. Lub kapustą zasmażaną i ziemniakami.

Do golonki oczywiście serwujemy piwo do wyboru cztery rodzaje lanego piwa: tyskie, książance ciemnie i czerwone oraz czeski Pilsner Urguell serwowany na 3 czeskie sposoby: Hladinka, Mliko Cochtan. Co kryje się pod tymi nazwami? Zapraszamy do Piwnicy Pod Złotą Pipą.

Aktualności

Menu restauracji

Zobacz galerie

Cenimy prywatność użytkowników

Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie zgodnie z Polityką Prywatności.

';