Golonka to przednia lub tylną część tuszy trzody chlewnej z kością lub bez, z której otrzymujemy przepyszną potrawę o tej samej nazwie. Przeciętna golonka waży 0,25 – 0,40kg.
Potrawa ta jest głównie przysmakiem mężczyzn ale wśród kobiet również cieszy się nie małym powodzeniem.
Z czym podawać?
Golonka najlepiej smakuje z kuflem piwa i kapustą zasmażaną. Można ją także podawać z warzywami konserwowymi, ogórkiem kiszonym, chrzanem, musztardą. A także ziemniakami lub po prostu z pieczywem. W naszej Restauracji mogą Państwo spróbować golonki pieczonej w piwie którą serwujemy tradycyjnie z chrzanem, musztardą, ogórkiem kiszonym, oraz pieczywem. Lub kapustą zasmażaną i ziemniakami.
Do golonki oczywiście serwujemy piwo do wyboru cztery rodzaje lanego piwa: tyskie, książance ciemnie i czerwone oraz czeski Pilsner Urguell serwowany na 3 czeskie sposoby: Hladinka, Mliko Cochtan. Co kryje się pod tymi nazwami? Zapraszamy do Piwnicy Pod Złotą Pipą.