Żurek to jedna z najstarszych polskich zup, sporządzana na zakwasie, którego podstawą jest żytnia mąka razowa. Żurek sporządzony może być na wywarze jarskim lub mięsnym, z dodatkiem suszonych grzybów. Inne wariacje na temat żuru to gotowanie go z białą kiełbasą, wędzonym boczkiem czy żeberkami. Kilkudniowy proces dojrzewania zakwasu to próba cierpliwości dla miłośników tej wybitnie polskiej zupy. A potem można już rozkoszować się gorącym talerzem żurku, którego smak wydobędzie majeranek, czosnek i chrzan. Wedle upodobania można dodać także suszone grzyby, podsmażoną cebulę czy zabielić żur śmietaną.
Najbardziej widowiskowym, a jednocześnie najmocniej osadzonym w tradycji polskiej sposobem serwowania żurku jest podanie go w chlebie. Takie właśnie podejście do tradycji kultywuje się w naszej Restauracji Pod Złotą Pipą. Kilkusetletnia kamienica, wysokie sufity, niepowtarzalny wystrój wnętrz – przytulnie zaaranżowane piwnice Krakowa to cel destynacji zarówno turystów, jak i rodowitych Krakowian. Gdy przekroczysz progi Złotej Pipy, która przez wielu uznawana jest za najlepszy pub w Krakowie, poczujesz niezapomnianą atmosferę kreowaną dyskretną muzyką, nienaganną obsługą i niepowtarzalnym menu. W trosce zarówno o klienta indywidualnego, grupy turystyczne, ale też imprezy okolicznościowe Kraków i jego najbardziej reprezentatywna ulica – Floriańska, zapraszają do pubu Pod Złotą Pipą.
Doskonała lokalizacja, legendarna atmosfera krakowskich piwnic i wyśmienita kuchnia galicyjska – czego chcieć więcej? Żurek z kiełbasą i jajkiem w chlebie to doskonały pretekst, by odpocząć po pracy czy żmudnym zwiedzaniu Krakowa. W piwnicy Pod Złota Pipą czas płynie wolniej, wprowadzając nas w magiczny klimat Galicji, nie zabraknie zatem okazji do delektowania się wyśmienitą kuchnią.