Kraków – smak i tradycja na wyciągnięcie ręki
Kraków to miasto królów, które jednoznacznie kojarzy się z historią Polski. Jednak tradycję, obyczaje i kulturę naszego kraju można też poznawać przez kuchnię, kosztując tradycyjnych potraw staropolskich. Jedną z najlepszych restauracji w Krakowie i jednocześnie, działającą już od kilkunastu lat, jest właśnie „Restauracja Pod Złotą Pipą”, mieszcząca się w zabytkowej piwnicy na ulicy Floriańskiej.
Tym, co niezmiennie zachwyca wszystkich gości jest niespotykany nigdzie indziej klimat restauracji, który nawiązuje do atmosfery królewsko-carskiej. Właśnie dlatego jest miejsce, które idealnie sprawdzi się na organizację ważnych przyjęć okolicznościowych lub obiadu dla zorganizowanych grup.
Dodatkowo, to właśnie tutaj turyści mają możliwość poznać i rozsmakować się w staropolskich daniach, przygotowywanych przez doświadczonego szefa kuchni.
Co warto spróbować z tradycyjnej polskiej kuchni?
W „Restauracji Pod Złotą Pipą” jest kilka dań, które idealnie wpisują się w klimat starych szlacheckich dworów. Na wyróżnienie z całą pewnością zasługuje kaczka podawana w sosie cherry lub wyśmienita golonka pieczona w piwie. Można tu również zamówić talerz zakąsek i cieszyć się nimi przy kolacji z grupą przyjaciół. Królewski, a jednocześnie bardzo przytulny wystrój piwnicy sprzyja wspólnemu biesiadowaniu. Do tradycyjnych dań warto zamówić kufel dobrego piwa oraz pyszny deser. Świeże, domowe ciasto bądź lody z owocami na pewno znajdą wielu zwolenników.